Pretežno oblačno s pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Pljuskovi su registrovani na zapadu, sjeverozapadu i dijelu centralne i sjeverne Bosne i u Hercegovini. Na jugu Hercegovine ima i grmljavine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Sokolac 11, Livno 12, Bugojno, Ivan Sedlo i Jajce 13, Grude, Tuzla i Zenica 14, Sarajevo 15, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most i Zvornik 16, Mostar, Stolac i Trebinje 17, Bihać i Neum 18, Gradačac 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Mada će vremenske prilike biti bez izrazitih oscilacija, povremeno jače strujanje toplijeg vazduha i povećano naoblačenje, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje.

Noćni i jutarnji sati biće svježiji i ugodniji.

Učesnicima u saobraćaju preporučujemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili važnom kolovozu

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Povećana je i opasnost od odrona, pa savjetujemo oprezniju vožnju. Na pojedinim dionicama i vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajamo šire područje Bugojna i Gradine.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Karanovac-Crna Rijeka (kanjon Tijesno), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Jablanica-Mostar, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

U toku su sanacioni radovi u mjestu Bila (Vitez-Travnik), zbog čega se svaki dan (osim nedjelje) od 07 do 19 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)