Za jačanje i promociju podvodnog turizma u HNK-u 256.000 eura

Prvi projektni sastanak partnera iz BiH, Hrvatske i Crne Gore na projektu “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” (WRECKS4ALL) održan je 18. septembra na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Glavni cilj projekta je doprinijeti jačanju i diversifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu regije istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodnih brodskih olupina, sapšteo je iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona

Sastanku u Kotoru prisustvovali su članovi radnog tima partnerskih institucija na projektu, i to Turističke organizacije opštine Bar, Turističke zajednice HNK-a, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji su istakli kako očekuju da će navedeni projekt u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine regije, njenoj evidenciji i zaštiti, kao i promociji ovog, po njihovim riječima, značajnog segmenta savremene turističke ponude.

Planirano je, takođe, na regionalnom nivou predložiti najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa, koji će osigurati konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ovim dvogodišnjim projektom, čija je implementacija počela 15. avgusta ove godine, rukovodiće Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore.

Ukupni budžet projekta iznosi 1,016,778 eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Turističku zajednicu HNŽ-a 256.602 eura. Financiranje ovog projekta odobreno je od Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Projekat će podržati razvoj pametnog i održivog rekreativnog ronilačkog turizma zasnovanog na podvodnom kulturnom nasljeđu omogućujući pristup široj javnosti kroz inovativne digitalne tehnologije, potaknuće se uspostavljanje transnacionalnih tematskih ruta za ronjenje duž istorijrski navigacijskih ruta, što ima za cilj povezivanje zemalja u regiji Istočnog Jadrana na osnovu njihovog podvodnog kulturnog nasljeđa, unaprjeđujući zaštitu, razumijevanje i uživanje, istovremeno povećavajući atraktivnost turističkih ekonomija regije u cjelini, koje govore o vezama i jedinstvu regije.

“Ono što projekt WRECKS4ALL izdvaja je inovativni pristup, koji se ogleda kroz digitalizaciju podvodne kulturne baštine. Inovativno 3D fotogrametrijsko mapiranje podvodnih brodskih olupina predstavlja metodu za njihovo očuvanje, monitoring i dostupnost široj javnosti kroz virtualnu (VR) i proširenu stvarnost (AR), internet platforme i virtualni obrazovni pristup”, navodi se u saopštenju.

Osim niza aktivnosti i definianih izlaznih proizvoda tokom njegove implementacije, ovim projektom predviđene su adaptacije prostorija Kluba Brodari u Mostaru, u kojima će se, kako kažu, prilagoditi izložbeni prostor za potrebe održivosti projekta i stvaranje nove turističke ponude, a takođe će se osigurati oprema za dubinsko ronjenje, podvodno snimanje i VR/AR oprema za izložbeni prostor na fakultetu.

Podršku u realizaciji ovog Projekta pružiće Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, opština Bar, Turistička organizacija Tivat i Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, stoji u saopštenju.

(Fena)