Conte: Moguće ciljano zatvaranje na lokalnom nivou, isključen drugi lockdown

Italijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je u četvrtak da neće biti uvedena još jedna opšta blokada za obuzdavanje pandemije koronavirusa, dodajući da će možda biti nekih “dobro ciljanih zatvaranja”, kako bi se zaustavili potencijalni skokovi u slučajevima COVID-19 na lokalnom nivou .

Italija bi mogla primijeniti ciljano zatvaranje tamo gdje je to potrebno radi suzbijanja širenja novog koronavirusa, dok je malo vjerovatno da će doći do još jednog lockdowna, rekao je premijer Giuseppe Conte za list ‘La Stampa’ u današnjem intervjuu.

“Danas je situacija u Italiji sigurno bolja nego u drugim evropskim zemljama, a mi smo bolje pripremljeni – čak i kao zdravstveni sistem – za suočavanje s mogućim ponovnim širenjem virusa. Trenutno isključujem mogućnost opšteg zaključavanja; moglo bi biti – ako je potrebno – dobro ciljanih zatvaranja”, rekao je Conte .

Conte je dodao da je prijedlog Evropske unije za reviziju pravila o migraciji i azilu “prvi korak, ali nedovoljan”, a blok će nastaviti raditi na uspostavljanju efikasnijih mjera za repatrijaciju i obavezno preseljenje, prenosi Reuters.

Italija je registrovala ukupno 302.537 potvrđenih slučajeva virusa od početka pandemije, i ukupno 35.758 umrlih. Nakon što je u martu i aprilu Italija bila jedna od najviše pogođenih zemalja na svijetu, dnevne infekcije koronavirusom u posljednje su vrijeme niže u poređenju s drugim evropskim zemljama, poput Španije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

(Fena)