Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u centalnim i istočnim područjima bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stupnjeva, Sokolac 9, Bugojno i Jajce 11, Ivan Sedlo, Srebrenica i Tuzla 12, Livno, Sarajevo i Zenica 13, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 14, Banja Luka i Bijeljina 15, Grude i Trebinje 16, Gradačac 17, Mostar i Stolac 18, Bihać i Neum 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se u centralnim i istočnim područjima. Tokom dana, povremeno su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na području Hercegovine, rjeđe u Bosni.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27 strpeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nešto ugodnije u odnosu na protekli dan.

Mada će još uvijek preovladavati promjenljivo vrijeme, opšta slika će biti ljepša, obzirom na duže stabilnije periode, izraženije u Bosni.

Uz Umjerenije temperature i slabljenje juga, tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se djelimično umanjiti.

—–

BIHAMK

Jutarnja magla smanjuje vidljivost

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila u mjestu Donje Putićevo na magistralnom putu M-5 Vitez-Travnik, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Pojačan oprez vozačima savjetujemo i zbog mogućih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavlanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

U toku su sanacioni radovi u mjestu Bila (Vitez-Travnik), zbog čega se svaki dan (osim nedelje) od 07 do 19 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča i Posušje-Rakitno.

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)