FIFPRO pozdravio odluku UEFA-e o dopuštanju pet izmjena

Međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera FIFPRO i članovi FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača prošle su sedmice pisali UEFA-i naglašavajući važnost davanja prioriteta zdravlju igrača tokom ovog vanrednog stanja.

Predstavnici igrača pozdravili su odluku UEFA-e da klubovima i reprezentacijama dozvoli korištenje do pet zamjena tokom evropskih natjecanja ove sezone, saopštio je je  Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH – SPFBiH. |

Dopuštanje pet zamjena pomoći će boljem upravljanju neviđenim radnim opterećenjem s kojim će se igrači suočiti u sljedećim mjesecima zbog poremećaja u kalendaru uzrokovanih pandemijom Covid-19. Čak i prije pandemije, FIFPRO-ov izvještaj “At The Limit” naglasilo je kako se opterećenje elitnih igrača naglo povećavalo, smanjujući vrijeme odmora i oporavka i povećavajući time rizik od povreda.

Član FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača Asmir Begović, reprezentativac Bosne i Hercegovine, takođe je pozdravio UEFA-inu odluku.

“Sjajno je što je UEFA dobro prihvatila naše pismo i što se primjena pravila pet izmjena nastavlja. Znamo koliko je važno upravljati radnim opterećenjem i smatramo da će to pomoći timovima i velikim i malim da to učine i bolje zaštititi zdravlje igrača”, rekao je Begović.

Generalni sekretar FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann rekao je da je to “ispravna odluka i dobar prvi korak za ublažavanje pritiska na igrače na elitnom nivou”.

“I dalje ćemo se zalagati za dalje inovativne načine kako smanjiti njihovo sve veće radno opterećenje i zaštititi njihovo zdravlje i performanse”, rekao je Baer-Hoffmann, navodi se u saopštenju.

(Fena)