Italija dozvolila brodu sa 125 migranata da se usidri na Sardiniji

Italija je u četvrtak dopustila spasilačkom brodu sa 125 migranata da se usidri na Sardiniji kako bi se sklonili iz olujnog mora, rekavši da bi se migranti mogli na kraju iskrcati u Italiji prije nego što budu poslati u druge evropske zemlje.

Ministrica unutrašnjih poslova Luciana Lamorgese rekla je parlamentarnom odboru da je Italija već pronašla evropske zemlje koje su se složile primiti 100 migranata, a Italija 25. Rekla je da ako se  loše vrijeme i uzburkano more zadrže nekoliko dana, migranti mogu obaviti svoj 14.dnevni karantin koronavirusa na italijanskom brodu, a potom biti poslati u druge evropske zemlje, prenosi AFP.

Brod je isprva krenuo prema Marseilleu, kada su francuske vlasti zatražile od Italije da mu dozvoli pristajanje u Sredozemlju, rekao je u tvitu šef Sea-Eyea Gorden Isler.

“Nadamo se da će se 125 spašenih moći iskrcati na Sardiniji, kako bi tamo mogli biti adekvatno zbrinuti”, dodao je Isler.

Ministrica Lamorgese je pojasnila da Italija nije imala luku s potrebnim karantinskim prostorom kad je spasilački brod Alan Kurdi prvi put zatražio uplovljavanje u luku 19. septembra. Ali se Italija složila dati Alanu Kurdiju sigurnu luku u zaštiti od oluja rano u četvrtak, “jer poštivanje ljudskog života je za nas, kao i za sve, primarna stvar“.

(Fena)