MCP: Do kraja godine formirati Komisiju za koordinaciju pitanja mladih

Delegacije vijeća mladih iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine posjetile su Ministarstvo civilnih poslova BiH, što je ujedno bila i njihova prva zvanična posjeta jednom ministru civilnih poslova od kada ova vijeća djeluju, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sastanku su prisustvovali Mladen Pjevčević u ime Omladinskog Savjeta Republike Srpske, te Nikola Kandić i Jasmina Banjalučkić u ime Vijeća mladih FBiH.

Teme razgovora su se odnosile na ponovno pokretanje rada Komisije za koordinaciju pitanja mladih BiH, jačanje institucionalne potpore mladima i omladinskom sektoru u BiH kao  i međunarodni sporazumi i obaveze koje je država BiH preuzela na sebe kada je u pitanju omladinski sektor u BiH.

Ohrabrujuća vijest iz Vijeća mladih Federacije je da je konstituisano novo rukovodstvo i da, konačno, imaju legitimnog potpisnika potencijalnog Sporazuma o saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Još jedna tema se otvorila tkom sastanka a odnosi se na neuključenost četiri kantonau rad vijeća mladih Federacije BiH. Riječ je Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, Kantonu 10, Zeničko dobojskom kantonu i Hercegovačko neretvanskom kantonu, koji još nemaju formirana vijeća mladih. U vezi s tim, dogovoreno pokretanje zajedničkih aktivnosti kako bi se i ove zajednice čim prije aktivno uključile u rad Vijeća mladih Federacije BiH.

Ministrica Ankica Gudeljević naglasila je da želi na svaki raspoloživ način pomoći vijećima mladih u BiH, mladima općenito i da će uložiti sve napore da Komisija za koordinaciju pitanja mladih BiH bude formirana, poslije pune tri godine pauze, do kraja 2020. godine.

(NovaSloboda.ba)