Nastava na Sveučilištu u Mostaru izvodiće se u mješovitom obliku

Zaključkom donesenim na sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru nastava u akademskoj 2020./21. godini izvodiće se u mješovitom obliku, a počeće online u ponedeljak, 5. oktobra, u 10 sati.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja na Sveučilištu u Mostaru Vesna Kazazić za Fenu je kazala kako će se u klasičnom obliku izvoditi samo praktične vježbe i slično.

“U klasičnom obliku izvodiće se onaj dio nastave i konsultacija, gdje je ishode učenja definisane nastavnim planom i programom moguće ostvariti samo kroz klasični oblik nastave, na primjer praktične vježbe, a sva ostala nastava i konsultacije izvodiće se korištenjem online platformi. Odluke će donijeti svaka organizaciona jedinica, a Sveučilište će, naravno, pratiti epidemiološku situaciju, naredbe i preporuke nadležnih organa vlasti, te prilagođavati svoje zaključke i odluke vezane za realizaciju nastavnih aktivnosti”, kazala je Kazazić.

Ističe kako je u prvom upisnom roku na SUM upisano oko devet posto više učenika nego u istom periodu 2019. godine.

“Drugi, septembarski, upisni rok još nije završen, pa se ne zna ukupan broj upisanih studenata u akademskoj 2020./’21. godini, ali je u prvom upisnom roku upisano 1.426 studenta, što je 9,1 posto više nego u istom periodu prošle godine. Rezultat je to našeg rada, ojačali smo organizaciono, usvojili smo nove studijske programe koji su nas učinili konkurentnijim na ovim prostorima, uspješno smo reakreditiovana visokoškolska ustanova i napravili smo dobru online kampanju. Sigurno je da je i pojava koronavirusa uticala da neki student donesu odluku ostati u Mostaru i upisati neki od raznovrsnih studijskih programa na našem sveučilištu”, navodi Kazazić.

S obzirom na epidemiološke mjere, dodaje, na pojedinim fakultetima gdje je više studenata biće poteškoća s učionicama.

“Svaka će organizaciona jedinica napraviti plan izvođenja nastave sukladno preporukama, a na nekim fakultetima to će svakako biti problem”, kazala je Kazazić.

Na sjednici Senata usvojene su i odluke o izboru u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. Izabrana su tri redovna profesora, sedam izvanrednih profesora, 12 docenata, 14 viših asistenata, te šest asistenata.

Usvojeni su dokumenti iz područja osiguranja kvaliteta na Sveučilištu u Mostaru, te popis i način izvođenja sveučilišnih izbornih kolegija u akademskoj 2020./’21. godini, kazala je Kazazić.

(Fena)