Iduće sedmice “Dani srca u Mostaru”

“Dani srca u Mostaru”, naziv je događaja kojim će se iduće sedmice obilježiti 29. septembar – Svjetski dan srca.

“Dani srca u Mostaru” održaće se od 28. rujna do 4. oktobra s motom “Upotrijebi srce da pobijediš bolesti srca za zajednicu, za voljene i za sebe”, a sve s cilljem promocije zdravih stilova života, prevencije pušenja i drugih kardiovaskularnih faktora rizika.

U događaj su uključene brojne organizacije i udruženja građana, ljekari, medicinske sestre i studenti s oba državna sveučilišta u Mostaru, vjerske zajednice, kantonalni i federalni zavod za zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, te naučne akademije i fakulteti.

Određivanje stepena rizika oboljevanja od KVB, u Domu zdravlja na Bulevaru i Domu zdravlja Stari grad Mostar, Poliklinici MDD Merhamet Mostar održaće se od 28. septembra do 2. oktobra.

Virtualni naučni simpozij “Novine sa ESC kongresa 2020 o antikoagulantnoj terapiji-NOAK” održaće se 29. septembra od 19 sati, dok je za 4. oktobar od 9,30 do 14,30 sati planiran Marš (Španski trg – Mali i Veliki kuk na putu ka Podveležju), s određivanjem stepena rizika za KVB građanima Mostara.

Obilježavanje Svjetskog dana srca u Mostaru organizuje Udruženje kardiologa Hercegovačko-neretvanskog kantona i Radne grupe Udruženja kardiologa BiH, a pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva HNK-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a,Ljekarska komora i Komora medicinskih sestara i tehničara HNK-a i Bosansko-Hercegovačko-Američka akademija nauka i umjetnosti.

S obzirom da je riječ o jubilarnoj, dvadesetoj godini obilježavanja, svim učesnicima akcije, Udruženje kardiologa odaće priznanje, koje će se, zbog covid-19, dostaviti poštom, a spisak dobitnika priznanja objaviti na svojoj web stranici.

(Fena)