Komšić: Deklaracije o razbijanju BiH izraz protivljenja presudama iz Strazbura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip “konstitutivnosti naroda”, i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH, saopšteno je iz njegovog ureda.

Po Komšićevim riječima, implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

“Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpnosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima. Njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata. Posljednji put kad su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar je završila tragično”, poručio je Komšić u svom saopštenju.

(Fena)