Kampanja „Stop švercu“: Oduzet duhan i cigarete

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje na području regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, kao i druge robe ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 152.000 KM.

U samo mjesec i po dana kampanje „Stop švercu“ na otvorenu liniju Uprave za indirektno oprezivanje stiglo je 182 poziva. Za informaciju i poređenje, u cijeloj prošloj 2019. godini na otvorenu liniju UIO stiglo je ukupno 223 poziva.

U okviru operativne akcije „Virdžinija“, koja je usmjerena na sprječavanje krijumčarenja i nedozvoljene trgovine duhanom i duhanskim prerađevinama, na području opštine Pelagićevo, ovlašteni službenici UIO su u putničkom motornom vozilu, pronašli i privremeno oduzeli veću količinu sitno rezanog duhana bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije. Na osnovu instrukcije dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i naredbe Suda, izvršen je pretres putničkog motornog vozila, te je tom prilikom pronađeno 387,5 kg sitno rezanog duhana.

U dvije odvojene akcije, koje su provedene od strane ovlaštenih službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, kod 9 fizičkih lica, koja su bila predmet kontrolnih aktivnosti, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhana i cigareta. Ukupna količina privremeno oduzetog duhana iznosila je 116 kg i privremeno je oduzeto 3.768 kutija cigareta.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na području Brčko Distrika BiH pronašla su veću količinu robe stranog porijekla za koju odgovorno lice u pravnom licu nije posjedovalo zakonom propisanu dokumentaciju. Privremeno je oduzeto 625 pari patika, 7.500 zaštitnih maski i 100 pari pantalona.

U aktivnostima na terenu, ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

U samo mjesec i po dana kampanje „Stop švercu“, na otvorenu liniju Uprave za indirektno oprezivanje stiglo je 182 poziva. Za informaciju i poređenje, u cijeloj prošloj 2019. godini na otvorenu liniju UIO stiglo je ukupno 223 poziva. Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete i određene količine duhana i cigareta koji su se prodavali bez da su obilježeni akciznim markicama UIO.

Privremeno je oduzeto 743,50 kg duhana;

Privremeno je oduzeto 28.751 paklica cigareta

Privremeno je oduzeta jedna mašina za rezanje duhana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Zato pozivaju građane da dostave Upravi što konkretnije i preciznije informacije, kako bi se aktivnosti na terenu mogle što brže i preciznije provesti, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)