Ministri Mitrović i Mihajlović obišli gradilište mosta Rača

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i podpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović obišli su danas gradilište mosta preko rijeke Save na dionici autoceste Sremska Rača – Kuzmin. Obilasku gradilišta prisustvovali su i turski ambasador u Republici Srbiji Tanju Bilgiç, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

„Gradnjom mosta na trasi autoceste koji treba povezati Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, odnosno Banju Luku i Beograd, stvara se niz prednosti koje pružaju šansu za razvoj privrede i svih segmenata društva. Izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd Bosna i Hercegovina dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autocestom Beograd – Šid i saobraćajnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa evropskim Koridorom Vc koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Nadam se da će ovaj most biti most nade i da će donijeti nove poslovne aktivnosti, ojačati turizam i omogućiti mladima koji ostaju ovdje bolji i ugodniji život“, naglasio je ministar Mitrović.

Kako je istakla ministrica Mihajlović, ova autocesta je jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih projekata u regionu, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde eura, računajući teritoriju i Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ovaj projekat je važan za povezivanje Srbije i Bosne Hercegovine, Srbije i Republike Srpske, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obe dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH. Budućnost regiona je u povezivanju, a zajednički projekti su najbolji put da čuvamo stabilnost, unapređujemo naše odnose i da kao region idemo naprijed i razvijamo se, na korist svih građanki i građana”, rekla je ministrica Mihajlović.

Izgradnja novog mosta na Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata, koji zajednički realizuju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

V. B.

(NovaSloboda.ba)