Mostar nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan srca

Sportski savez Grada Mostara i Udruženje kardiologa Hercegovačko-neretvanskog kantona od 28. seotembra do 4. oktobra u Mostaru organizuju “Dane srca”, u povodu Svjetskog dana srca – 29. septembra.

Već 20 godina zaredom se Svjetski dan srca obilježava u Mostaru, a tim povodom održaće se brojne akcije promotivnog karaktera, određivanje stepena rizika za KVB građanima Mostara u domovima zdravlja porodične medicine i Poliklinici MDD Merhamet Mostar.

Sekretar Udruženja kardiologa HNK-a dr. Emir Fazlibegović kazao je kako su kardiovaskularne bolesti “ubice broj jedan”.

“Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već 20 godina u žižu svjetske javnost povodom ovog međunarodnog dana stavlja određene probleme u kardiovaskularnoj patologiji. To su bolesti srca i krvnih sudova, koje su ‘ubicebroj jedan’ savremenog svijeta. Bez obzira na koronavirus, maligne i zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti je bolesti srca i krvnih sudova”, kazao je Fazlibegović.

On je naglasio kako je prevencija jako važna da bi se spriječile bolesti srca i krvnih sudova.

“Aktivnosti koje su potrebne za sprječavanje nalaze se na ovogodišnjem letku s motom – upotrijebi srce da jedeš zdravo i piješ umjereno, upotrijebi  srce da budeš aktivniji, upotrijebi srce da kažeš ne pušenju. Šećerna bolest, povišen pritisak, povišena masnoća, glavni su faktor rizika, na koje možemo utjecati i djelovati”pojasnio je Fazlibegović.

U sklopu obilježavanja, održaće se 29. rujna virtualni naučni simpozij “Novine sa ESC kongresa 2020 o antikoagulantnoj terapiji-NOAK” s početkom u 19 sati, dok je za 4. oktobar od 9.30 do 14.30 sati planiran Marš (Španski trg – Mali i Veliki kuk na putu ka Podveležju), s određivanjem stepena rizika za KVB građanima Mostara.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Đenan Šuta kazao je kako epidemiološka situacija ne dozvoljava okupljanja, te kako imaju novu ideju kako građane podstaći na fizičke aktivnosti.

“Krenuli smo u neku novu ideju i priču kako građane podstaći na fizičku aktivnosti kako bi doprinijeli očuvanju srca. Koristićemo neke nove sportove, to je sportsko penjanje, gdje ćemo od 1. oktobra pa narednih 15 dana imati prezentaciju sportskog penjanja na umjetnoj stijeni na otvorenom kod Gimnazije”, izjavio je Šuta.

Istakao je kako će im se u usponu pridružiti i biciklisti, što je novina spomenute manifestacije, te je pozvao i učenike osnovnih i srednjih škola da im se pridruže.

Šuta je naglasio kako će imati kontrolisane parametre kada je u pitanju krvni pritisak i mjerenje šećera u krvi tokom cijele maršute.

“To je jedna prilika da sportisti vide kakvi su njihovi faktori rizika pod nekim opterećenjem”, zaključio je.

(Fena)