Predložen pritvor za Afganistanca osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za odrđivanje pritvora za osumnjičenog Anila Ahmada, rođenog 1999. godine u mjestu Logar, Afganistan, državljanin Afganistana, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje 10 osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, preko riječne granice na rijeci Drini.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, niti ispunjavali uslove za zakoniti ulazak i boravaka u BiH, te su izvršene radnje protivne članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, čime je prouzrokovana opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i malodobno dijete.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji bi napuštanjem Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)