Pretežno oblačno s kišom

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje na zapadu i jugu naše zemlje je zabilježen loklalni pljusak.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena,Ivan Sedlo 10, Livno, Sanski Most, Zenica 12, Bugojno 13, Bihać, Gradačac, Grude 14, Široki Brijeg, Tuzla 15, Jajce, Mostar, Sarajevo 16, Stolac 17, Neum 21 stepen.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana i u večernjim satima sa kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom u Hercegovini, zapadnim i istočnim područjima Bosne. Više padavine se očekuju Hercegovini.

Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 17 do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme i povremene padavine, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće, koje bi mogle biti dodatno pojačane zahlađenjem.

Tokom jutra neophodno je posvetiti pažnju oblačenju.

Sa poslijepodnevnim satima, opšta slika će se postepeno popravljati, stoga će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.

—–

BIHAMK

Pojačan oprez zbog nestabilnog vremena i odrona

Zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila na autoputu A-1 na petlji Butile (isključenje iz pravca Jošanice), saobraća se usporeno, preticajnom trakom.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika i učestalih lokalnih padavina, vozačima savjetujemo pojačan oprez. Skrećemo pažnju i na mogućnost nailaska na sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Vitez-Travnik (Bila), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)