Turizam će i nakon korona krize biti velika prilika za bh. ekonomiju

Sektor turizma prije korona-krize bio je najbrži rastući sektor bh. ekonomije, te je potrebno preduzeti mjere kako bi u budućnosti turistička industrija bila otpornija na moguće slične događaje u budućnosti.

Istakla je to predsjednica UO fondacije “Sarajevo Navigator” Nataša Musa, jedna od organizatorica studijskog putovanja inicijative “Odmori u BiH”, u okviru koga su domaći novinari ovih dana posjetili Blagaj, Počitelj i Mostar.

Jedan od ciljeva inicijative “Odmori u BiH” je motivisati građane Bosne i Hercegovine da dio ili cijeli godišnji odmor provedu u BiH, kazala je Musa u izjavi za Fenu.

“Inicijativa je pokrenuta 7. jula ove godine kao odgovor na devastirajuće posljedice koje je pandemija koronavirusa ostavila na ekonomiju, pogotovo turizam. Ona je rezultat naših iscrpnih razgovora sa zainteresovanim stranama iz privatnog i javnog sektora, i smatram kako je ovo potrebno našoj industriji da nekako na jedinstven način prezentiramo sve kapacitete, dakle ne potencijale, nego kapacitete koje BiH ima. Prije pandemije, turizam je bio najbrži rastući sektor ekonomije i danas smatram da je to jedan od najizglednijih načina na koje će se BiH razviti i gdje ćemo svi živjeti bolje”, istakla je Musa.

Jedan od dugoročnih ciljeva inicijative “Odmori u BiH” je povećati udio domaćih turista kako bi industrija bila otpornija.

“Ne možemo znati hoće li se ovakve vrste ‘marketinških zemljotresa’, poput navedene pandemije, događati u budućnosti, ali je moguće da hoće i zato se moramo organizovati i pomoći medijima da tačno znaju šta imamo i kako da to prezentiraju svojim čitateljima, slušaocima i gledaocima, te kako da na najadekvatniji način provedu svoje odmore i vikende u Bosni i Hercegovini”, kazala je Musa.

Spektakularna Hercegovina

Pored upoznavanja Bosne i Hercegovine, jedan od ciljeva Inicijative je i ukidanje tzv. sezonalnost.

“Sezonalnost, odnosno fokus turizma isključivo na ljetnu sezonu i na velike količine posjetilaca u kratkom vremenskom periodu, nije nešto što je održivo. Mi želimo okrenuti način na koji razmišljamo o turizmu, jer turizam mora biti održiva grana industrije i pandemija nam je došla kao upozorenje da neke stvari možda nismo radili kako treba”, kazala je Musa.

Istakla je kako Bosna i Hercegovina obiluje kulturnim i prirodnim nasljeđem.

“Ono što nas u čitavoj BiH krasi je gostoprimstvo kao i želja i volja da se stvari rade drugačije i da se valorizuje i zaštiti i kulturno i prirodno nasljeđe kojima Bosna i Hercegovina zaista obiluje, a pogotovo Hercegovina koja je, rekla bih, spektakularna”, navela je Musa.

Novinar Buke Ernest Bučinski kazao je kako mu je ovo već treće putovanje u sklopu projekta “Odmori u BiH”.

“Bio sam u Trebinju, Stocu, Ravnom, Neumu i Mostaru, i mi kao novinari stvarno imamo šta predstaviti i na šta biti ponosni. Ova turistička sezona uništena je zbog pandemije, ali mislim da cijela BiH, a pogotovo Hercegovina, ima ogroman potencijal te kulturno i povijesno naslijeđe i malo koja europska zemlja uopće ima gradove kao što su Trebinje ili Mostar, koji imaju mediteransku klimu i kojima je blizu i more i planina. Kad bi građani Bosne i Hercegovine više putovali po svojoj državi, mislim da bi mogli i u ovakvim situacijama izvući ljude koji žive od turizma”, rekao je Bučinski.

Posjeta Blagaju, Počitelju i Mostaru šesto je putovanje u okviru spomenute inicijative. Ranije su bh. novinari imali priliku posjetiti Bihać, Tuzlu, Srebrenik, Gradačac, Tjentište, Nacionalni park Sutjeska, Trebinje, Ravno, Stolac, Neum, a sljedeće sedmice u planu su putovanja u Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Međugorje. Nakon toga, na redu su Livno, Tomislavgrad, Banja Luka i drugi bh. gradovi.

(Fena)