U Sloveniji rekordan broj novozaraženih, prvi put preko 200

U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 3391 testom potvrđene 203 nove zaraze koronavirusom, što je rekordni dnevni porast od početka pandemije, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Brojka novih zaraza u jednom danu po prvi puta je bila veća od 200, a zabilježeno je 11 slučajeva više nego prošlog četvrtka, kad je bilo do sada najviše novozaraženih, 192.

Trenutno je zbog covida-19 hospitalizovano 86 pacijenata, od čega ih je 16 na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji, novim koronavirusom potvrđeno se zarazilo 5.690 ljudi, a aktivnih je slučajeva trenutno 1.736. Broj umrlih od posljedica covida-19 sada iznosi 150.

Najviše novih zaraza juče je potvrđeno u Ljubljani (37), u Kranju ih je bilo 9, u Kamniku 7, a po 6 u Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi i Lukovici.

Prema analizi naučnog instituta “Jožef Štefan”, koji za vladu radi analize i modele mogućeg razvoja epidemije, trenutni reprodukcioni broj širenja koronavirusa u Sloveniji iznosi 1,3, što znači da deset nosilacva virusa može zarazu proširiti na još 13 ljudi, što je zabrinjavajući podatak za epidemiologe, prenosi Hina.

Ako se reprodukciobi broj ne smanji, broj dnevno zaraženih mogao bi se sredinom idućeg mjeseca povećati i na 250, upozoravaju naučnici.

(Fena)