Afera Janaf: Nakon Jelisaveca, krivicu priznali Gašparac i Maras

Nakon što je direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavec u ponedeljak prvi priznao krivicu u aferi Janaf i pušten da se brani sa slobode, iz istražnog zatvora izašla je voditeljica EU projekata Vodooprskbi Katarina Gašparac te Zvonko Maras iz firmeSolarna tehnologija.

Puštanje još dvoje osumnjičenih iz istražnog zatvora u Remetincu Hini je u srijedu potvrđeno na zagrebačkom Županijskom sudu.

Neslužbeno se saznaje da su Jelisavec i Gašparac priznali kako su po nalogu velikogoričkog gradonačelnika i saborskog poslanika HDZ-a Dražena Barišića namještali konkurs za pročistač otpadnih voda u tom gradu za firmu Elektrocentar Petek prvoosumnjičenog Krešu Peteka. Riječ je o projektu, čija je vrijednost procijenjena na 97 miliona kuna (oko 12,5 miliona eura), a s Petekom je ugovoren posao za iznos od 148 miliona kuna (oko 19 miliona eura).

Pored Jelisaveca i Gašparac, krivicu za djela koja mu se stavljaju na teret priznao je i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je firma bila u zajednici s Petekovim Elektrocentrom.

Iz izvora bliskih istrazi saznaje se da je na priznanje krivice spremno još petoro osumnjičenika iz afere Janaf.

Jelisavec je pušten na slobodu nakon što je zatražio da iznese dopunu odbrane i dao višesatni iskaz u Uskoku, a na čiji je prijedlog pušten iz istražnog zatvora. Mediji pišu da je Jelisavec, priznajući djelo, teretio Barišića, Peteka i dvije suosumjničenice.

Neslužbeno se saznaje da je Jelisavec izjavio kako je sve što je Barišić tražio od njega vezano za pročistač otpadnih voda proslijedio Gašparac, kako bi ona to i provela.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te pomaganja u tim nedjelima. Uz glavne aktere te korupcione afere – Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, te Jelisavca, Gašparac, Marasa i Prodan, osumnjičeni su Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić, navodi Hina.

(Fena)