Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije

David SASSOLI - EP President meets with Christine LAGARDE, candidate for the position of ECB President

Evropska centralna banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje “vjerodostojne” ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.

“Moramo temeljito analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije i razmisliti bismo li zbog njih trebali prilagoditi našu strategiju i kako. Trebali bismo imati ciljanu inflaciju koja je vjerodostojna i koju građani razumiju”,  poručila je Lagarde s press konferencije u Frankfurtu.

Istakla je da se ECB suočio s novim okolnostima, kada su u pitanju inflacija i gospodarsko okruženje.

Čelnica ECB-a objavila je ovog mjeseca da su ponovo krenuli u stratešku reviziju instrumenata politike banke, koja je privremeno bila obustavljena zbog koronakrize, podsjeća agencija Dpa.

Iznoseći pojedinosti prve dugoročne analize od 2003. godine, Lagarde je tada rekla da će joj u fokusu biti ciljana godišnja stopa inflacije od nešto ispod dva posto.

Njene nove izjave pokazuju da će obuhvat analize biti puno dublji i da će zahvatiti i teme poput digitalne ekonomije i klimatskih promjena.

Inflacija je ključni pokazatelj za ECB. Bivši čelnik Jean-Claude Trichet redovnto bi isticao da je inflacija igla u kompasu banke.

U jučerašnjem istupu, Lagarde je signalizirala da bi se ECB mogao povesti za primjerom američke centralne banke i kompenzirati period vrlo niske inflacije privremenim dopuštanjem viših stopa inflacije.

Fed je nedavno uveo novi pokazatelj, prosječnu inflaciju, naznačivši da neće na svaki signal jačanja inflacije reagovati podizanjem kamatnih stopa.

“Takva strategija može osnažiti kapacitete monetarne politike za stabilizaciju ekonomije u periodu slabosti”, poručila je predsjednica ECB-a

Usvajanje slične strategije značilo bi da bi ECB dopustio da inflacija neko vrijeme bude iznad nivoaod dva posto, objašnjava agencija Dpa, prenosi SEEbiz.

(Fena)