Azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad strateškim brdima u regiji Madagiz

Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad nekim strateškim brdima u regiji Madagiz, u okupiranoj provinciji Agdere, u operacijama koje je pokrenula kako bi oslobodila svoju teritoriju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopšuilo je da su se sukobi na različitim stranama fronta nastavili tokom cijele noći, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da je azerbejdžanska vojska slomila otpor armenskih snaga u pravcu Jebrail-Fuzuli, te ih primorali da se povuku i da azerbejdžanske snage pod kontrolom drže i situaciju u pravcu planine Murov.

U sukobima koji su nastavljeni tokom noći neutralisano je pet oklopnih vozila armenske vojske i veliki broj njihovih vojnika.

U saopštenju se navodi da su dobrovoljci dovedeni iz Armenije u okupirane regije odbili da učestvuju u sukobima.

Armenske snage su u nedelju ujutro izvele napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opštu mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine, armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

(Fena)