Čerkez: Mjere protiv epidemije ostaju na snazi

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, govoreći na press konferenciji Štaba o mjerama koje se u Federaciji BiH preduzimaju na suzbijanju zaraze koronavirusom, naveo je da su juče dogovorene mjere o povećanju, sa pedeset na sedamdeset, broja posjetilaca koji mogu prisustvovati predstavama u kinima i pozorištima.

Sve od ranije propisane higijensko-epidemiološke mjere su produžene na petnaest dana i pridržavanje tih mjera se podrazumijeva, a Čerkez napominje da je o povećanju broja gledalaca u pozorišnim i kino-salama odlučeno nakon procjene da za to postoje dobri uslovii jer gledaoci, osim što nose zaštitne maske, ne razgovaraju međusobno tokom predstava.

Kad je riječ o predizbornoj kampanji, Čerkez je kazao da su svi politički akteri pozvani da ne održavaju velike skupove, a ako to i čine, broj prisutnih ne smije biti veći od 50 u zatvorenom prostoru, a na otvorenom, više od stotinu. I tu se podrazumijeva poštivanje svih drugih higijensko-epidemioloških mjera.

Na jučerašnjem sastanku Kriznog štaba data je saglasnost za održavanje fudbalske utakmice Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska u Sarajevu u prisustvu gledalaca kojih na stadionu može biti maksimalno od hiljadu i osam stotina do dvije hiljade, uz poštivanje propisanih mjera. Svi koji budu na stadionu, moraće ostaviti svoje podatke.

Ukoliko nakon petnaest dana ne bude većih posljedica ovog događaja, eksperimentalnog u smislu prisustva gledalaca na tribinama, uslijediće razgovori vezani za Premijer ligu i ostale utakmice, napomenuo je Čerkez.

On je u ime Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva pozdravio održavanje Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona posvećene COVID-u, te dodao da su ministarstva unutrašnjih poslova gotovo svih kantona, osim Srednjobosanskog i Tuzlanskog, dostavila Štabu njihove izvještaje o provedenim aktivnostima vezanim za borbu protiv koronavirusa, kao i da su iz Posavskog i Sarajevskog kantona, te od Federalne uprave inspekcija, stigli izvještaji iz kojih je vidljivo da su te institucije značajno doprinijele kontroli provođenja propisanih mjera, što je sve skupa ishodilo manjim širenjem zaraze.

Ipak, po Čerkezovim riječima, epidemija je i dalje izazov, posebno što su nastupili jesen i nova školska godina. Za sredinu mjeseca je najavio razgovore o situaciji u obrazovnom sektoru, iako je dosadašnji tok školske godine pokazao da nema značajnijih negativnih posljedica.

Čerkez je naglasio da propisane higijensko-epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi, te zahvalio stanovništvu, policiji i inspekciji, zbog čijeg ukupnog učinka “možemo biti zadovoljni preduzetim mjerama”.

Upitan za liječenje krvnom plazmom, Čerkez je odgovorio da su Zavod za transfuzijsku medicinu i klinička bolnica u Mostaru inicirali prikupljanje plazme i samo liječenje tom metodom, kao i da će Federacija u narednom periodu pokrenuti ovaj proces, ali i da je za rezultate potrebno prilično vremena, kao i da primjeri iz svijeta pokazuju da dobar ishod ne treba pripisivati samo učinku plazme, budući da je to jedna od suportivnih metoda, uz druge potrebne tretmane.

(Fena)