U Mostaru počela regionalna konferencija o zaštiti okoline

Regionalna dvodnevna konferencija aktivista jugoistočne Evrope o zaštiti okoline pod nazivom “Grassroots Action for Green Change” počela je u petak u Mostaru u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert – Regionalni Dijalog za jugoistočnu Europu.

Konferencija je okupila dvadesetak aktivista iz regije, a jedan od ciljeva Fondacije i samog programa je organizovati aktivnosti na lokalitetima u kojima postoji određeni aktivizam za zaštitu životne sredine.

Tokom konferencije, aktivisti će razgovarati o novim strategijama u traženju rješenja zaštite okoline i raspravljati o raznim ključnim temama u vezi s klimatskim promjenama i degradacijom okoline u našim zajednicama.

Direktor regionalnog projekta Fondacije ‘Friedrich Ebert’ Ralf Melzer kazao je kako je upoznat s ekološkim problemima u Bosni i Hercegovine i kako je svjestan da ekološki problemi ne postoje samo u BiH, već i u svim zemljama regije.

“Upoznat sam sa situacijom i u kontaktu smo s aktivistima koji su na terenu i pomažu u identificiranju ovih problema, poboljšavanju situacije i ukazivanju na iste.  Svjesni smo da ekološki problemi nisu samo u BiH nego u svim zemljama regije. Danas smo ovde kako bi upoznali i uvezali aktiviste koji rade na terenu na identifikovanju problema koji već postoje”, pojasnio je Melzer.

Istakao je kako je jedan od razloga održavanja konferencije podići svijest javnosti.

“Ovde ćemo imat učesnike s područja zapadnog Balkana, Srbije i Kosova. Razlog sastanka, konferencije i posjeta Uborku je taj da se podigne svijest ne samo javnosti, već i onih koji u političkom životu donose odluke koje su vezane za ova pitanja”. dodao je Melzer.

Prvi dio ovog programa upriličen je početkom godine na online platformama, gdje su se prisutni upoznali i s ekološkim izazovima grada domaćina i konkretno s pitanjem deponije Uborak, koja se nalazi u neposrednoj blizini Mostara.

Tim povodom, konferenciji su prisustvovali i lokalni aktivisti iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

“Svi stranici koji dođu u Mostar, prepoznaju ovaj problem. Svi koji imaju uvid u ovu situaciju vide koliko je to štetno za građane Mostara, samo, nažalost, naše lokalne vlasti to ne vide i ignorišu taj problem. Naravno da nije Mostar sam u ekološkim problemima, međutim, ova deponija je najbliža gradu. Još jedan problem zašto je Mostar specifičan jeste zbog atmosferskih prilika, vjetrova, vodopropusnosti tla i sličnih problema”,kazao je predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

“Grassroots Action for Green Change” je program koji je usmjeren ka povezivanju aktivista za zaštitu životne sredine iz regiona jugoistočne Evrope, te razmjeni iskustava i informacija kroz produktivne diskusije, s ciljem stvaranja održive i aktivne saradnje kako bi se zajednički unaprijedio kvalitet okoline i životne sredine.

U subotu, 3. oktobra, nakon završetka predviđenih programskih aktivnosti, te panel diskusija, organizator je pripremio i obilazak mostarske deponije Uborak. U obilasku deponije pridružiće im se i predstavnici organizacije “Jer na se tiče” i lokalni aktivisti.

(Fena)