Pretežno oblačno i vjetrovito, u večernjim satima kiša i pljuskovi

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Bijeljina, Prijedor 13, Sokolac 14, Gradačac, Srebrenica 16, Banja Luka, Ivan Sedlo, Sanski Most 17, Doboj, Livno, Zvornik 18, Bugojno, Grude, Široki Brijeg, Trebinje 20, Bihać, Sarajevo 21, Mostar, Tuzla 22, Neum 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Tokom dana kiša je očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U večernjim satima i u noći sa subote na nedelju jače naoblačenje sa zapada, praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugoistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28, na sjeveru Bosne do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeoroloka prognoza je loša.

Opšta slika dodatno će se pogoršavati sa odmicanjem dana, pod uticajem sve izraženije promjene vremena, praćene povećanim naoblačenjem, kišom i južnim strujanjem, ponajprije u Hercegovini i Krajini, sa noćnim satima i u ostatku zemlje.

Hronični bolesnici i meteoropate će imati pojačane tegobe, stoga bi trebali umanjiti aktivnosti.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Lašvu i Drinu, a na tim dionicama i kolovoz je mjestimično vlažan.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu M-5 u Kiseljaku danas do 18 sati, zbog radova na asfaltiranju, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)