Protjeran irački državljanin koji se dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata

Na osnovu operativnih podataka prikupljenih od inspektora za strance, u petak je na području opštine Stari Grad, zajedničkom akcijom inspektora Službe za poslove sa strancima, pripadnika policije MUP-a Kantona Sarajevo i u saradnji sa Obavještajno bezbjedonosnom agencijom BiH (OSA BiH), lociran i u službene prostorije SPS-a priveden državljanin Iraka S. J.

Za tu osobu je utvrđeno da predstavlja prijetnju javnom redu i sbezbjednosti Bosne i Hercegovine zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom, te mu je izrečena mjera protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

Radi se o osobi koja je jedna od vodećih organizatora u lancu međunarodnog krijumčarenja migranata na zapadnobalkanskoj ruti.

Takođe,  prilikom provođenja zajedničke akcije pronađeno je još 14 stranih državljana, koja se dovode u vezu sa spomenutom osobom, te im je zbog ilegalnog boravka u BiH izrečena mjera protjerivanja iz BiH i stavljanja pod nadzor, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za njihovo udaljenje iz BiH.

Služba će i u narednom periodu u saradnji sa drugim nadležnim sigurnosnim organima, preduzimati sve neophodne aktivnosti, orijentisane ka zaštiti ukupne sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SPS-a BiH.

(Fena)