Sunčano uz umjereno naoblačenje

U noćnim satima grmljavinsko nevrijeme je prešlo preko Bosne i Hercegovine. Svanulo je sunčano uz malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most i Tuzla 14, Banja Luka i Doboj 15, Bugojno, Široki Brijeg i Sokolac 16, Jajce 17, Srebrenica 18, Sarajevo i Zvornik 19, Mostar 20, Trebinje 21,Neum 23 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno naoblačenje. U večernjim satima na području Hercegovine je moguć poneki lokalni pljusak.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike i dalje će biti nepovoljne, izrazitije u Hercegovini i Krajini.

Usljed nestabilnog vremena i južine, hronični bolesnici će imati jače tegobe većim dijelom dana.

Preporučljivo je umanjiti kretanje i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Sa dolaskom noći, negativni uticaj promjene će malo oslabiti.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar kolovoz i odroni na putu

Pretežno mokar kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu ovog jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Na pojedinim dionicama upozoravamo na veće količine vode na kolovozu. Savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)