Azijska tržišta: Informacije o oporavku Trumpa podigle indekse

Na azijskim su berzama u ponedeljak cijene dionica porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da se predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, zaraženom koronavirusom, zdravstveno stanje poboljšava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu oko 1 posto.

Pri tom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 2,4 posto. Na kineskim se berzama zbog praznika ne radi.

Pozitivno je na tržišta uticala poruka ljekara u nedjlju da postoji mogućnost da se predsjednik Trump vrati u Bijelu kuću u ponedjeljak, popravi li se njegovo zdravstveno stanje.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom novembra.

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks u plusu je oko 0,8 posto, pa se očekuje da će u ponedeljak na Wall Streetu cijene dionica porasti.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove podsticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, premda su trenutno pregovori zastali, prenosi SEEbiz.

Na  valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nastavljajući silaznom putanjom, s obzirom da je prošle sedmice skliznula 0,8 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,78 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,82 boda.

Pri tom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 posto, na 105,60 jena.

Američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1725 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1715 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošlr sedmice potonule više od 6 posto zbog strahovanja da će drugi talas širenja koronavirusa u svijetu loše uticati na ekonomije, a time i na potražnju za “crnim zlatom”.

Na londonskom tržištu cijena barela jutros je porasla 1,2 posto, na 39,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 37,60 dolara.

(Fena)