Džaferović-Meta: Odnosi između BiH i Albanije prijateljski i bez otvorenih pitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Tirani sa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom.

Prvog dana posjete Republici Albaniji, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ispred predsjedničke palate, dočekao je predsjednik Republike Albanije Ilir Meta. Upriličena je i ceremonija svečanog dočeka uz intoniranje himni i smotru počasne jedinice, a zatim su predsjedavajući Džaferović i predsjednik Meta održali tête-à-tête sastanak.

Tokom sastanka zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, predvođenih predsjedavajućim Džaferovićem i predsjednikom Metom istaknuto je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Predsjednik Republike Albanije Meta je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Džaferovića  i kazao kako je Bosna i Hercegovina prijateljska zemlja i da je sa Albanijom veže dugogodišnje prijateljstvo.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio kako je Bosna i Hercegovina opredijeljena prema članstvu u Evropskoj uniji, te je čestitao Albaniji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Izrazio je nadu da će Evropska unija uskoro dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Džaferović je kazao da su nedavni razgovori koji su Bruxellesu imali članovi Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Evropske unije dali podstrek naporima Bosne i Hercegoivne  da ispouni uvijete za kadidatski status.

Tokom sastanka, ragovarano je i o regionalnoj saradnji i izgradnji povjerenja u region. Bilo je riječi i o ‘Mini Schengenu’, produbljivanju regionalnog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu tj. uklanjanju prepreka za slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi širom regije.

Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Ilira Metu o odluci Predsjedništva BiH da otvori Ambasadu Bosne i Hercegovine u Republici Albaniji.

Predsjednik Meta je izrazio zadovoljstvo time, te potvrdio da će i Republika Albanija otvoriti svoju amabasadu u Bosni i Hercegovini. Time bi se, istakli su, omogućila intenzivnija i jača saradja na svim nivoima i u svim oblastima između dvije prijateljske zemlje.  

Istaknut je interes za jačanje ekonomskih odnosa posebno u oblasti energetike, poljoprivrede, i turizma zato što su, kako je rečeno, potencijali dvije zemlje komplemntarni i mogu biti pokretač jačeg razvoja dviju država.

U delagaciji koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su i ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Albaniju Nusret Čančar, te savjenici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića Radovan Kovačević i Davor Vuletić, saopšteno je iz Službe za odnose javnošću Predsjedništva BiH.

(NovaSloboda.ba)