“Jer nas se tiče”: Vlasti kupovale vrijeme, građani pokreću tužbe

Predstavnici Udruženja građana “Jer nas se tiče” istakli su danas kako su lokalne vlasti, zajedno s federalnim institucijama, radile iza leđa građanima, “zamazivale im oči i kupovale vrijeme”, kako bi se građanski bunt ugasio, a trenutna lokacija deponije Uborak proširila, te su najavili nove pravne aktivnosti i nastavak borbe protiv, kako kažu, nefuncionalnog i korumpiranog sistema.

Pored toga, kako su kazalu na konferenciji za novinare, bez imalo srama i skrupula organizovali su i javnu raspravu, na kojoj je prezentirana Studija uticaja na okolinu, kojom je predviđeno da se na odlagalište Uborak dodatno deponuje materijal s gradilišta poddionice autoceste Mostar- jug – tunel Kvanj, što dokazuje da se zatvaranju mostarske deponije ne pristupa ozbiljno.

“U toj studiji stoji da će nastalim neopasnim i opasnim komunalnim otpadom s radnih i skladišnih prostora upravljati uz saradnju s lokalnim komunalnim preduzećem, te da će ga odlagati na regionalnu deponiju Uborak”, kazao je predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Utvrdio je kako deponiji nije izdata okolinska dozvola zbog štetnog uticaja na okolinu i neakedvatnog odlaganja otpada, te da ona skoro godinu dana radi ilegalno. Za trenutnu situaciju, dodao je, najodgovornija je federalna ministrica okoline i turizma Edita Đapo, te lokalne vlasti i federalni inspektorat.

“Jedna od najodgovornijih osoba svakako je naša ministrica, koja je radila sve naopako, nije produžila dozvolu, jer nije mogla da je produži, a onda je sve činila kako bi dozvolila nastavak odlaganja svih vrsta otpada na deponiju. Što se tiče roka predavanje prijave sudu protiv nje, to će najvjerovatnije biti završeno do kraja sedmice”, kazao je Hujdur.

Dodao je kako mještani i aktivisti neće odustati od svoje borbe i zahtjeva da se deponija na Uborku zatvori i sanira.

“Naša borba se nastavlja pravnim putem, tužbama, krivičnim prijavama, zahtjevima za smjenu. Za nas nedodirljivih nema i neće ih biti, a biće i konkretnih aktivnosti na terenu. Biće to poštena borba da poštenija ne može biti bez politike i padanja pod uticaj raznih stranaka. Oni koji se kite našom pričom misleći da će nas tako pridobiti, imaće uskoro priliku da javno kažu šta će učiniti po pitanju rješenja našeg problema ako zasjednu u udobne vijećničke fotelje”. poručio je Hujdur.

Mještani i aktivisti okupljeni oko Građanske inicijative “Jer nas se tiče” već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku, za koje kažu da je odavno premašilo predviđeni kapacitet, te da od početka 2019. godine nema niti jedan potreban dokument za rad. Oni traže sanaciju Uborka i otvaranje novog odlagališta na drugoj lokaciji.

(Fena)