Na SUM-u počela nova akademska 2020./2021. godina

Počela je nova akademska 2020./2021. godina za studente svih organizacionih jedinica Sveučilišta u Mostaru u online okruženju.

„S jedne strane, tužni smo što se danas ne možemo vidjeti uživo, ali, s druge strane, sretni smo da Sveučilište u Mostaru ide u korak s razvijenim IT tehnologijama i da je spremno odgovoriti na sve izazove, pa i izazov COVID-19 s kojima se suočavaju svi univerziteti u svijetu“, kazao je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Sistem za online učenje Sveučilišta u Mostaru SUMARUM upisalo je više od 11 000 studenata i više od 800 nastavnika, a otvoreno je više od 3 000 virtualnih kolegija. Više od 20.0000 obrazovnih materijala nastavnici su postavili na sustav SUMARUM.

„Svi ovi podaci ukazuju nam da je u slučaju pogoršanja stanja u vezi s COVID-19, Sveučilište u Mostaru spremno nastavilo djelovati i osiguralo optimalne modele učenja i usvajanja znanja da obrazovanje vas brucoša i naših studenta viših godina ne bi stagniralo“, kazao je rektor.

Rektor prof. dr. sc. Tomić je istakao kako su svjesni važnosti i nezamjenjivosti tradicionalne nastave, praktičnih, laboratorijskih vježbi i praksi. Senat Sveučilišta u Mostaru donio je odluku da ti oblici nastave budu prioritet i da se izvode na svim fakultetima u skladu s postojećim epidemiološkim uslovima.

„Ponavljam, svi se želimo, vi studenti, mi djelatnici Sveučilišta u Mostaru, što više vratiti nastavi uživo, ali morate biti svjesni da će nam vaše zdravlje i zdravlje nastavnika, nenastavnog osoblja i svih drugih osoba u procesu rada i studiranja biti na prvom mjestu i najvažnije. Stoga, ako bi se mijenjao model učenja, to će biti u vezi s opštim stanjem pandemije koronavirusa i zaštite studenata i svih nas zajedno“, poručio je brucošima rektor Tomić.

V.d. predsjednica Studentskog zbora Marija Barun je istakla kako SUM ima odličnu medunarodnu saradnju s fakultetima širom Evrope, a studenti s razmjena vrate se s novim poznanstivma, novim bogatstvom nekog drugog naučenog jezika, znanja…

„Naše Sveučilište i Studentski zbor nudi brojne mogućnosti, poput sportskih Studentskih takmičenja, studentskog Teatra, gdje je Studentski zbor, u saradnji s HNK, osigurao besplatne vaučere za brojne pozorišne predstave, naglasila bih kurseve stranih jezika, gdje iz godine u godinu imamo sve veći broj prijavljenih studenata“, navela je neke od aktivnosti Studentskog zbora Marija Barun.

(NovaSloboda.ba)