Počela nova akademska godina na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

Akademska 2020./2021. godina počela je u ponedeljak na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, a studentima se putem online platforme obratio rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica.

“Zadovoljstvo mi je da danas mogu pozdraviti 44. generaciju studenata upisanih na UNMO u novoj akademskoj godini. Želim dobrodošlicu novim studentima prvog ciklusa studija, koji će na 26 studijskih programa našeg univerziteta ove godine sticati znanja i vještine”, kazao je rektor Zlomušica.

Podsjetio je kako na Univerzitetu “Džemal Bijedić” studira oko 4.000 studenata.

“Posebno mi je drago što velik broj naših novih studenata dolazi iz drugih gradova, kantona i država. Takođe, Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ Mostar četvrti je po starosti u BiH, a 18. na prostoru Jugoslavije. Važno je napomenuti kako imamo značajnu saradnju i razmjenu studenata i nastavnika s 25 univerziteta u Evropskoj uniji u sklopu Erasmus programa, te s 12 univerzieta u Republici Turskoj preko Mevlana programa. Univerzitet “Džemal Bijedić” je akreditovan i reakreditivan, što je i formalna potvrda kvaliteta našeg rada”, kazao je rektor Zlomušica.

Istakao je kako se značajni napori ulažu i u razvoj infrastrukture kampusa Univerziteta.

“Izgradnjom i održavanjem nastojimo da naš kampus dobije nove sadržaje, te prepoznatljiv i znatno ljepši izgled po uzoru na moderne evropske univerzitetske kampuse. Ovo prethodno znači i govori da je Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ otvoren i da ima tradiciju, kvalitet i snagu, te da je sigurno sposoban ispuniti svoj osnovni zadatak, a to je kvalitetno obrazovanje mladih ljudi”, kazao je rektor.

On je pozvao studente da postanu bolji ljudi, ugledni građani na ponos svoje porodicei i društva.

“Takođe vam sugerišem da postanete osobe s izraženom empatijom i altruizmom i da iskoristite ovo vrijeme dok studirate. Učinite dodatne napore da napravimo okolinu, odnosno društvo u kome živimo pravednijim, prosperitetnijim, uređenijim, ljepšim i boljim”, istakao je Zlomušica.

Studentima se obratio i ministar nauike, obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović, koji je poručio brucošima i svim ostalim studentima da uče i ulažu u sebe, jer je znanje, kako je kazao, jedna od najvažnijih stvari.

” Nova akademska godina za vas je praktično početak novog života. Zapamtite da bez rada i truda ne možete biti uspješni u životu, a u današnje vrijeme traže se samo oni najbolji. Pokušavajte i ulažite maksimalne napore kako bi bili najbolji u svom poslu i učite samo zbog znanja, jer vam to niko i nikad ne može uzeti”, rekao je Hadžović.

(Fena)