Tri nove nagrade za Pozorište lutaka u Mostaru

Na upravo završenom 21. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu – LUTFEST, koji se održao u Istočnom Sarajevu, Pozorište lutaka u Mostaru osvojilo je čak tri značajne nagrade.

Igor Vidačković dobio je nagradu za najbolju animaciju za ulogu u predstavi “O nježnosti”, nastaloj prema ideji i u režiji Ines Pašić, slavne svjetske lutkarke, inače rođene Mostarke.

Nagradu za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru dobio je cijeli ansambl pomenute predstave.

Nagradu “Poetika lutkarskog izraza – Vojislav Vujanović” takođe je dodijeljena predstavi “O nježnosti”.

Sve ove nagrade dodijelio je Stručni žiri, kojim je predsjedavao Igor Bojović, dramski pisac, dramaturg i scenarista, direktor Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

“Sve u ovoj predstavi je podređeno poetskom izrazu, koji samo lutkarstvo može donijeti. Glumci koristeći svoje tijelo dovode predstavu do neslućenih poetskih dubina”, stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Pozorište lutaka u Mostaru u proteklom mjesecu na 2 festivala osvojilo je 5 značajnih nagrada i time zaokružilo broj osvojenih nagrada na “60” za proteklih 20 godina svoga rada.

U oktobru, sa predstavom “O nježnosti”, Pozorište lutaka odlazi na 19. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banja Luci i 1. međunarodni lutkarski festival u Novom Sadu.

(NovaSloboda.ba)