Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Sanski Most 8, Banja Luka, Zenica 10, Tuzla, Zvornik 12, Ivan Sedlo, Jajce 13, Gradačac 15, Livno, Široki Brijeg 16, Bihać, Grude, Mostar 17, Bugojno 18, Sokolac 19, Sarajevo 20, Trebinje 22, Neum 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno Tokom dana povremena kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i dijlelovima centralne i istočne Bosne.

Vjetar umjeren povremeno sa jakim udarima jugozapadni

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike djelimično će se poboljšati u odnosu na dane vikenda, ali će još uvijek biti relativno nepovoljne.

Povremeno jače južno strujanje praviće probleme osjetljivim osobama i uzrokovati reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, nesanice.

Nešto ljepša opšta slika biće na sjeveru Bosne.

—–

BIHAMK

Radovi na brojnim dionicama

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Šićki Brod-Orašje, Gradačac-Ormanica, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svakog radnog dana, od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Podveležje kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)