FBiH: Pokrenut disciplinski postupak zbog predmeta Buna 1 i 2

Federalno ministarstvo okoline i turizma pokrenulo je proceduru utvrđivanja odgovornosti voditelja postupka koji su radili okolinsku dozvolu za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2.

Ministarstvo je dužno taj postupak provesti nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolinsku dozvolu izdatu za izgradnju hidrocentrala Buna 1 i Buna 2, a zbog uočenih propusta voditelja postupka prilikom izdavanja dozvola.

“Federalno ministarstvo okoline i turizma, kao i resorna ministrica Edita Đapo protiv su nekontrolisane i masovne izgradnje mini hidrocentrala, jer one uništavaju rijeke. Međutim, Ministarstvo je dužno razmotriti svaki zahtjev koji dobije za izdavanje okolinske dozvole”, ističe se u saopštenju resornog federalnog ministarstva.

Taj postupak vode stručne službe i dužne su provoditi ga u skladu sa zakonima, za šta snose i odgovornost.

U navedenom slučaju, nadležni sud je utvrdio da postupak nije vođen u skladu sa zakonom, te je Ministarstvo na osnovu toga pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nanesene štete i narušavanja ugleda institucija i državne službe.

“Federalno ministarstvo okoline i turizma zahvaljuje nevladinim organizacijama i aktivistima, čiji rad izuzetno cijenimo i sa kojima imamo kontinuiranu saradnju. Oni su naši partneri u zajedničkoj borbi za očuvanje životne sredine, te prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa naše države”, navodi se u saopštenju Federalnog ministarstva okolne i turizma.

(Fena)