Skupština HNK-a raspravlja o kolektivnim tužbama

Skupština Hercegovačko-neretvanskg kantona na sjednici u Mostaru razmatra izvještaj o radu kantonalnog suda u Mostaru, Tužilaštva HNK-a i Javnog pravobranilaštva HNK-a.

Prije početka sjednice, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago kazao je kako će najbitnija stavka biti razgovor o tužbama protiv Hercegovačko-neretvanskg kantona.

“Ono što mene razočarava je to da kod presuđivanja imamo situaciju u kojoj su po istom predmetu na osnovu istih propisa tri od četiri opštinska suda presudila protiv, a jedan u korist kantona vezano za tužbe zaposlenika u osnovnim školama za isplatu razlika toplog obroka od 2015. godine pa nadalje”, kazao je Špago.

Kazao je kako je teško procijeniti koliko tačno HNK duguje novca po pravomosnažnim presudama, te je dodao kako se radi o desetinama miliona maraka, a neke procjene govore o ukupno 30 miliona maraka duga.

Takođr je kazao kako je sud u Strasbourgu donio odluku da se iz kantonalčnog budžeta moraju isplatiti nadoknade strankama u postupku zbog nerazumno dugog čekanja navedenih sudova u donošenju presuda.

“Nadam se da ćemo danas kroz diskusiju s ljudima koji predstavljaju ove institucije doći do odgovarajućih zaključaka i napraviti plan, odnosno obavezu da se pitanje ovih tužbi zaposlenika za prava iz radnog odnosa, koje u proteklom periodu najviše opterećuju budžet HNK-a, pokuša u nekom razumnom periodu skinuti s dnevnog reda”, istakao je Špago.

SDP BiH insistira na Aluminiju

Poslanik SDP-a BiH u Skupštini HNK-a Aner Žuljević kazao je kako je na današnjem sastanku očekivao nastavak priče o pomoći privrednicima vezano za koronavirus.

Dodao je, takođe, kako će “dok je živ i ima priliku” pokretati pitanje Aluminija na sjednicama Skupštine.

“Kako je moguće da toliko novinskih članaka i informacija imate za nestalih više stotina miliona maraka, a da Tužilaštvo sa svoje strane obrazlaže kako oni nemaju adekvatan broj eksperata, koji će im pomoći da to pripreme kao dokazni materijal. Dijete koje završi osnovnu školu ima dovoljno matematičkog predznanja da pripremi optužnicu kad je u pitanju Aluminij, ne trebaju nam doktori nauka za ovako očigledan kriminal, koji mi nismo gledali samo godinu dana, nego 20 godina, gledali smo kako se Aluminij topio i istopio zbog politike HDZ-a i pljačkanja tog giganta koji je izgradio i nahranio pola Mostara”, kazao je Žuljević.

Uskoro živi prenosi sjednica Skupštine HNK-a

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović kazao je kako se uskoro može očekivati prenos sjednica kantonalne skupštine uživo preko službenog Youtube kanala.

“Završili smo tehnički dio priprema, oprema je identifikovrana i u toku je postupak njene nabavke i postupak obuke osoblja koje će to sve pratiti. Sve su pretpostavke da za narednu sjednicu Skupštine to može funkcionisati na takav način, tako da se možemo zadovoljiti i reći da ćemo imati službeni Youtube kanal, preko koga ćemo prenositi sve ono što se događa na sjednici”, rekao je Martinović.

(Fena)