Trump izašao iz bolnice

Američki predsjednik Donald Trump vratio se u Bijelu kuću u ponedeljak naveče  oko 19 sati po vremenu u Washingtonu (1.00 sat po srednjoevropskom vremenu) nakon što je napustio  vojnu bolnicu, u kojoj je  hospitalizovan zbog Covid-19.

Odmah je izazvao novu polemiku, izjavivši da se uprkos njegovoj bolesti nacija ne bi trebala bojati virusa, koji je usmrtio više od 210.000 Amerikanaca, a onda je u Bijelu kuću ušao bez zaštitne maske, prenosi AFP.

Trumpova poruka uznemirila je stručnjake za zarazne bolesti i sugerisala da predsjednikova vlastita bolest nije dovela do toga da preispita svoj stav prema bolesti, koja je, takođe, zarazila prvu damu i nekoliko pomoćnika Bijele kuće, uključujući nove slučajeve otkrivene u ponedeljak.

Nakon što je helikopter Marine One sletio  s Trumpom u dvorištu Bijele kuće, američki predsjednik se stubištem popeo na južni trijem Bijele kuće i stao za fotografisanje ispred američkih zastava. Pozirao je nekoliko minuta, te pri tome skinuo masku i izjavio: “Osjećam se dobro.” Dva puta je podigao palac prema helikopteru, koji  je odlazio. Ušao je u Bijelu kuću, gdje su bili vidljivi pomoćnici, koji su se kretali bez maski za lice.

Trump je napustio Nacionalno vojno-medicinsko centar Walter Reed u 0,38 sati, gdje je njegov ljekar prim. Sean Conley, rekao ranije u ponedeljak da je predsjednik i dalje zarazan i da neće biti u potpunosti “bez virusa” još sedmicu dana, ali da je ispunio ili premašio standarde za otpust iz bolnice.

Očekuje se da će Trump nastaviti oporavak u Bijeloj kući, gdje se još uvijek otkrivaju dosezi epidemije, koja je zarazila najviše nivoe američke vlade.

Ipak, samo mjesec dana prije izbora i zabrinut za projiciranje snage, Trump je prije izlaska iz bolnice poručio: “Uskoro se vraćam u kampanju !!!”

(Fena)