Arapović: Poništena dozvola za izgradnju mHE na Buni velika pobjeda

Presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoline i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima kod Mostara, predstavlja pobjedu i uspjeh, te nam daje podsticaj da nastavimo s našom borbom, kazao je Oliver Arapović iz Ekološkog udruženja “Majski cvijet”.

“U skladu s presudom, postupak se mora ponovo provesti zbog neregularnosti u izdavanju i zanemarivanju činjenica koje su Ekološko udružrnje ‘Majski cvijet’ i Omladinski klub ‘Novi val’ ranije isticali. Posebno ističemo da se u presudi Kantonalnog suda u Sarajevu navodi da Federalno ministarstvo okolinr i turizma nije poštovalo zakonsku proceduru propisanu Zakonom o zaštiti okolinr, da je nezakonito vodilo javnu raspravu, te da sačinjeni zapisnik o javnoj raspravi nije dostavljen strankama, niti im je dan na uvid, a niti je potpisan”, kazao je Arapović na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Mostaru.

Dodao je kako su ova udruženja skupila preko 5.000 potpisa građana, koji su se protivili izgradnji mHE Buna 1 i Buna 2.

“Organizovali smo se, poslali primjedbe Federalnom ministarstvu okoline i turizma protiv okolinske dozvole i uradili peticije u Mostaru, Blagaju, Buni, Kosoru, Malom Polju, Hodbini, Ortiješu i svim naseljima koja gravitiraju tom području. Potpise građana koji su bili protiv izgradnje mini hidroelektrana predali smo u Odjel za urbanizam i građenje, jer je investitor predao zahtjev za izdavanjem urbanističke suglasnosti. Nakon što smo uočili cijeli niz nepravilnosti i proceduralnih grešaka u postupku dodjele okolinske dozvole, pokrenuli smo tužbu protiv Federalnog ministarstva okoline i turizma, gdje smo posebno istakli da već spomenuta javna rasprava i zapisnik koji je tužiocimaa dostavljen s te rasprave nije vjerodostojan, te da je sačinjen prema potrebi i navođenju investitora”, podsjetio je Arapović kako je tekla borba protiv gradnje na Bunskim kanalima.

Pozvao je budući saziv Gradskog vijeća Mostara da ispravi sve do sada učinjene neregularnosti.

“Pozivam sve gradske institucije, a pogotovo Odjel za urbanizam, da se izjasni o urbanističkoj saglasnosti, a isto tako imamo i problem Prostornog plana Mostara u vezi Bune i Bunskih kanala, a čije su izmjene donesene bez ikakve rasprave. Buduće Gradsko vijeće moraće ispraviti sve neregularnosti koje su do sada napravljene, na tome ćemo ustrajati. Pravnu bitku ćemo i dalje voditi i nećemo se predati”, rekao je Arapović.

Adnan Đuliman iz Omladinskog kluba “Novi val” rekao je kako je presretan donesenom presudom.

“Presretan sam što su dvije male organizacije kao direktni učesnici zajedno s ljudima iz Bune, Blagaja i svih okolnih mjesta, te uz 57 organizacija koje stoje iza cijele ove priče, uspjeli postići ovakav uspjeh. Ne razumijem šta može investitore navesti na to da uništavaju onakav biser. Mi nismo protiv infrastrukturnih i razvojnih projekata, ali želimo da se zakonske mjere i procedure ispoštuju. Ako građani Bune, Blagaja ili drugih mjesta kažu da je nešto super za njihovu lokalnu zajednicu, mi ćemo to, kao ekološke i društveno odgovorne organizacije, uvijek prihvatiti, ali ako smo u vrlo kratkom periodu prikupili 5.000 potpisa protiv izgradnje mini hidroelektrana na ovom lokalitetu, onda to sve govori”, kazao je Đuliman.

On je podsjetio da je lokalitet Bunskih kanala zaštićen u Zavodu za zaštitu spomenika prirode FBiH, kao i u Registru Hercegovačko-neretvanskog kantona za zaštitu spomenika prirode.

“U ovom slučaju, došlo je do evidentnih kršenja procedura i propisa usvajanjem izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara, koji nije usuglašen s postojećim planom BiH iz 1980. godine. Sporna je i objava Prostornog plana u Službenom glasniku, a koji prethodno nije potpisan od predsjednika Gradskog vijeća”, kazao je Đuliman.

Dodao je kako će aktivisti dva udruženj pratiti rasplet situacije u vezi sankcija protiv Federalnog ministarstva okoliNE i turizma, koje je izdalo prvu dozvolu.

“Zbog raznih neregularnosti vezanih za ovu tematiku juče se oglasila i ministrica, te najavila istragu u vezi izdavanja okoliNSKEdozvole i ovo treba biti primjer svima ostalima. Sigurno ćemo pratiti ovaj dio koji se odnosi na sankcioniSanje ljudi koji su radili u toj priči, a to je vrlo bitno za budućnost, ne samo mHE Buna 1 i Buna 2, nego cijele priče na području Federacije BiH”, poručio je Đuliman.

(Fena)