Oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu Bosne pada kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan Sedlo, Jajce i Zenica 10, Grude i Tuzla 11, Livno, Prijedor, Sanski Most i Široki Brijeg 12, Banja Luka, Doboj i Sarajevo 13, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Mostar i Trebinje 14, Gradačac 15, Neum 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom i pljuskovima.

Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne vjetar južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Promjena vremena, uz pojačano južno strujanje, nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Poželjno je ne izlagati se pretjeranim naporima.

Sa dolaskom noći, opšta slika će se poboljšati.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrrona

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se radnim danima od 08 do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Vitez-Travnik (Bila) Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići i raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)