Otvorena 7. Sveučilišna likovna kolonija SUM

Josip Škerlj, Stipe Nobilo, Jasmin Kukavica, Miroslav Šetka, Robert Kralj, Marta Baće, Miroslav Stamatović velika su umjetnička imena koja učestvuju na 7. Sveučilišnoj likovnoj koloniji, koja je svečano otvorena u kampusu u Rodoču. Kolonija će trajati do 10. oktobra, kada je planirana radna izložba Kolonije s početkom u 13 sati, te će biti otvorena za sve posjetioce kao i prethodnih godina.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić rekao je kako Sveučilište želi biti lider promicanja vrijednosti umjetnosti u društvu.

„Umjetnost nije kič, nije trgovina, nije marketing ona nadilazi sve to, ona je duša. Naša duša je i naša Likovna akademija na Širokom Brijegu i želimo ulagati u dubinu naše duše. Zato je i ova Sveučilišna kolonija“, kazao je rektor Tomić.

Voditelj Sveučilišne likovne kolonije SUM Marin Ivanović objasnio je kako ova prva sveučilišna kolonija nastavlja tradiciju likovne kolonije Krešimir Ledić, koja se do sada održavala u organizaciji Fakulteta prirodnno-matematičkih i vaspitnih nauka SUM-a.

„Namjera organizatora od samoga početka je da se podigne ljestvica kvaliteta likovnih dometa u stvaralaštvu. Kao što nauka poznaje simpozije, konferencije i slično, tako umjetničko stvaralaštvo poznaje kolonije koje nalikuju umjetničkim simpozijima“, objasnio je Ivanović.

Ove godine, uprkos odgađanju od nekoliko mjeseci zbog nastale situacije s koronavirusom, kolonija se održava kao i prethodnih godina i okuplja 24 akademska umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, koji razmijenjuju iskustva, ostvaruju kontakte, te stvaraju umjetnička djela.

(NovaSloboda.ba)