Wall Street pao, Trump prekinuo pregovore o podsticajima

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi oštro pali, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu fiskalnih podsticaja privredi.

Dow Jones skliznuo je 375 bodova ili 1,34 posto, na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,40 posto, na 3.360 bodova, a Nasdaq indeks 1,57 posto, na 11.154 boda.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih podsticaja privredi.

Nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

“Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim, glasovaćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala preduzeća”, objavio je na Twitteru Trump, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u dobroj vjeri.

Posljednjih sedmica, tržišta je podržavala upravo nada u novi paket podsticajnih mjera, s obzirom da je većina mjera iz prvog paketa podsticaja istekla, a da je oporavak privredeod koronakrize izgubio na zamahu.

“Velik dio rasta tržišta prošle sedmice temeljio se na nadi u dodatni podsticajni paket. Sada je puno manje razloga za ulaganje u dionice prije predsjedničkih izbora”, kaže Robert Phipps, direktor u kompaniji Per Stirling Capital Management, prenosi SEEbiz.

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom da su demokratski poslanici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, a Bijela kuća 1.500 milijardi.

Najviše su juče pale, više od 2 posto, cijene dionica u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježila pad za više od 1 posto.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 5.949 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 12.906 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 4.895 bodova.

(Fena)