Zatvaraju se barovi i kafići u Bruxellesu zbog povećanog broj slučajeva COVID-19

Barovi i kafići u Bruxellesu biće zatvoreni na mjesec dana od četvrtka, objavila je u srijedu regionalna vlada, nakon što je belgijska prijestolnica prestigla Pariz u pogledu zaraze COVID-19 po stanovniku.

Bruxelles je na drugom mjestu nakon Madrida među 27 glavnih gradova Evropske unije, objavile su u srijedu belgijske zdravstvene vlasti, s 502 slučaja koronavirusa na 100.000 stanovnika tokom posljednja dvije sedmice.

Rudi Vervoort, premijer regije Bruxelles, rekao je na konferenciji za novinare da će se barovi i kafići zatvoriti na mjesec dana od četvrtka, čak i ako prodaju samo čaj ili kafu, što je preslikana mjera preduzeta u utorak u Parizu, prenosi Reuters.

“Posluživanje alkohola nije kriterij”, rekao je.

Vlasti će na drugom sastanku u petak odlučiti hoće li i kako održati škole i fakultete otvorenima.

Belgijska vlada pooštrila je nacionalne mjere u utorak, uključujući zatvaranje lokala u 23 sata i ograničavanje društvenih okupljanja na najviše četiri osobe koji sjede za jednim stolom u kafiću ili se okupe vani.

U Bruxellesu će i ljudima biti zabranjeno pijenje alkohola na otvorenom.

Mjesta za zabave, gdje su zdravstvene vlasti rekle da se dogodilo mnogo infekcija, takođe će biti zatvorena. Nijedan gledalac neće moći biti u centrima  za amaterski sport.

(Fena)