Navršilo se 55 godina poeme “Mostarske kiše” Pere Zupca

Povodom 55 godina nastanka i objavljivanja čuvene poeme “Mostarskih kiša” Pere Zupca, mostarski glumci na različitim adresama širom svijeta, i ne samo glumci, okupili su se u jednom video i progovorili stihove ove legendarne ljubavne poeme.

Ideju i kompletnu realizaciju potpisuje mostarski novinar i urednik Muhamed Hamica Ramić, a muzičku podlogu na gitar, izveo je gitarista Kenan Fejzić Ćina.

Video je objavljen na kanalu youtube i može se pogledati, i poslušati na sljedećem linku:

“Ideja za ovaj video nastala je u vrijeme onog najstrožijeg režima izolacije (lockdowna), kad smo, zbog pandemije koronavirusa, bili okrenuti virtualnim komunikacijama preko društvenih mreža. Najpopularnije su bili muzički video uradci sa više učesnika u kućnoj varijanti, a ja sam htio da za korak budem originalniji, pa sam mislio kako bi se umjesto muzike to moglo realizovati i preko poezije”, kaže Ramić.

Kao Mostarcu, Ramiću je prvo na pamet pala poema “Mostarske kiše”, najljepša ljubavna himna koja pjevajući o jednoj djevojci, zapravo pjeva o jednom gradu.

“Zamislio sam da poemu u dijelovima govore mostarski glumci (bez obzira gdje žive i rade), ali i drugi koji već dokazano dobro kazuju poeziju. Ideju sam prvo saopštio Peri Zupcu, a onda i nekolicini prijatelja i svi su odreda bili oduševljeni idejom. Baš kao i glumci, koji su počeli slati snimljene materijale. Onda je došlo do popuštanja mjera izolacije, a svi učesnici još nisu bili snimili svoje priloge, došlo je i ljeto, i činilo se da je prvobitna propala. Bilo mi je žao snimljenog materijala, a onda sam jednog dana, iščitavajući po ko zna koji put Perinu knjigu ‘Povratak Mostaru’, objavljenu 2005. godine u sarajevskoj izdavačkoj kući Rabic, u okviru biblioteke ‘Evergreen’, kojoj sam bio urednik, a u kojoj su su se našle i ‘Mostarske kiše’, zapazio da na kraju poeme stoji datum: 8. oktobra 1965. godine. Sjetio sam se kako je Pero govorio da je ‘Kiše’ napisao u dahu, za jednu noć, i da ih je sutradan poslao u Zagreb, Zvonimiru Golobu, pjesniku i uredniku u to vrijeme respektabilnih novina za kulturu. Samo nekoliko dana kasnije, tačnije, 8. oktobra, ‘Mostarske kiše’ su u cijelosti objavljene i evo traju punih 55 godina. Taj datum, prvog objavljivanja “Mostarskih kiše mi je dao ideju da se sa već snimljenim materijalom obilježi taj mali jubilej”, kazao je Ramić.

U video učestvuju glumci iz Mostara: Šerif Aljić, Sejo Đulić, Nedžad Maksumić, Robert Pehar i Emir Spahić, zatim iz Sarajeva Mario Drmać, iz Zagreba Goran Bogdan, Dragan Despot, Slaven Knezović, Damir Markovina i Goran Matović, iz Beograda Nebojša Kundačina i Branislav Trifunović, iz Novog Sada Armin Hadžimusić, te trojica onih koji nisu glumci: Marko Tomaš, pjesnik iz Mostara, Nikola Vučić, novinar iz Sarajeva, i režiser, pisac i teatrolog Gradimir Gojer.

Svi učesnici su ili rođeni Mostarci, ili su jedan dio života živjeli i radili u Mostaru.

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)