Plesni studio „Flash“: U toku realizacija projekta „Treningom i plesom protiv kockanja“

Plesni studio „Flash“, uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, realizuje projekat „Treningom i plesom protiv kockanja“.

Poražavajuća je činjenica da prema statističkim podacima u BiH ima između 35.000 i 50.000 patoloških kockara, od čega su cca od 10 do 15 posto žene. Problem ovisnosti o kockanju nije više samo „muški porok“, jer se sve više žena i mladih djevojaka odaje ovom poroku.  Da bi dali svoj doprinos u sprječavanju širenja kockanja među mladim djevojkama i ženama, te podizanju svijesti javnosti o ovom problemu, u toku je implementacija projekta „Treningom i plesom protiv kockanja“.

„Smatramo da je problem kockanja, ovisnost od kockanja, ozbiljan problem s kojim se djeca i omladina mogu susresti u mnogim situacijama oko sebe – stoga je važno da omladina bude upoznata sa ovom tematikom – kako izbjeći i kako se ponašati ukoliko se nađu u toj situaciji. Takođe, jedan od ciljeva projekta je uključiti i aktivirati žene starosne dobi od 30 do 60 godine u plesni/trenažni proces i rad na sebi. Uključivanje žena u plesne, yoginske i terapeutske radionice dovešće do ostvarenja pozitivnih učinaka na um i tijelo, naručito jer rad u grupama djeluje terapeutski, a kroz kontinuiran rad doći će do pozitivnih rezultata, samozadovoljstva i pozitivnih učinaka na učesnike projekta“, navode iz Plesnog studija „Flash“.

Do sada su implementirane faze projekta koje obuhvataju plesni/trenažni proces i edukacije o tematici, počele su radionice yoge i meditacije koje predvodi Lamia Peco (licencirani yoga učitelj), a do kraja godine biće implementirane i psihoterapeutske radionice (grupne i individualne) sa psihologom Alenom Jaganjcem.

(NovaSloboda.ba)