U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini razvedravanje

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u centralnim i istočnim dijelovima. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stupanj, Ivan Sedlo 6, Sokolac 7, Bihać i Sarajevo 9, Bugojno, Livno, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla 10, Banja Luka, Doboj, Gradačac, Jajce i Zenica 11, Trebinje i Zvornik 12, Grude 13, Neum 14, Mostar 15 stepeni.


Danas u jutarnjim satima slaba kiša se očekuje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Na jugu zemlje razvedravanje. U većem dijelu zemlje pretežno oblačno prije podne uz postepeno smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Mjestimično tmurno vrijeme u prijepodnevnim satima, pretežno u Bosni, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati manje poteškoće.

Sa odmicanjem dana i razvedravanjem, opšta slika će se postepeno popravljati, pa će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.

U Hercegovini će većim dijelom dana biti sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

U većem dijelu BiH ovog jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama i vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići i raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svakog radnog dana od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)