Žrijebanje političkih subjekata za redosljed na glasačkom listiću za izbore u Mostaru

U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o postupku žrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću Centralna izborna komisija BiH će u petak, 9. oktobra, u sjedištu Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu organizovati žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redosljeda na glasačkom listiću na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH obavještava političke subjekte, medije i sve aktere izbornog procesa u BiH da je žrijebanje javno. Žrijebanje će biti otvoreno za javnost na način da će se postupak žrijebanja emitovati uživo putem live streaminga na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba . Centralna izborna komisija BiH je ovu izbornu radnju prilagodila epidemiološkoj situaciji u BiH prouzrokovanoj virusom COVID-19.

Centralna izborna komisija BiH, nakon provedenog žrijebanja, svojom odlukom određuje redosljed političkih subjekata na glasačkom listiću, koji će se primjenjivati na izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara, koji će se održati u nedelju, 20. decembra.

O postupku žrijebanja se vodi zapisnik, koji će zajedno sa navedenom odlukom biti dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

S. R.

(NovaSloboda.ba)