Članovi Predsjedništva BiH boravili u radnoj posjeti Briselu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić boravili su danas u posjeti institucijama Evropske unije u Briselu  i sastali se sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Evropskog savjeta Charles Michelom. Radna posjeta članova Predsjedništva BiH evropskim institucijama potvrđuje posvećenost evropskom putu zemlje i implementaciji preuzetih obaveza u procesu pridruživanja EU s ciljem dobijanja kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom roku, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je ostvariti i održavati stratešku komunikaciju sa EU institucijama o važnim ciljevima koje treba postići zajedno, rečeno je u Briselu. Evropska unija će nastaviti da podržava i pomaže Bosnu i Hercegovinu u reformskom procesu s ciljem pridruživanja Evropskoj uniji. Imajući u vidu ovakvo opredjeljenje, Evropska unija je omogućila pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije Covid-om 19.

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu, konstantovano je da je u oblastima gdje je postignut napredak Predsjedništvo BiH imalo ključnu ulogu. Sagovornici su se usaglasili da je potrebna pojačana dinamika u procesu reforme sudstva i pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan koji obuhvata pet ključnih oblasti, među kojima su transport i infrastruktura, čista energija, životna sredina, digitalna budućnost i privatni sektor i socijalni kapital. Sa ovim planom će se poboljšati integracija regiona i bolja međusobna ekonomska povezanost, kao i povezanost sa EU ekonomijom.

Zvaničnici iz evropskih institucija su ponovili da je Evropska unija posvećeni prijatelj Bosne i Hercegovine i da je evropska budućnost zemlje neupitna. 

S. R.

(NovaSloboda.ba)