Malo do umjereno oblačno i sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je i magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Sokolac 0, Drvar 2, Grude i Livno 3, Ivan Sedlo, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 4, Bihać, Bugojno, Prijedor, Široki Brijeg i Srebrenica 5, Banja Luka, Doboj, Jajce i Zenica 6, Bijeljina 7, Gradačac i Zvornik 10, Trebinje 11, Mostar i Neum 13 stpepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima. Po kotlinama i uz riječne tokove biće magle.

Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike, duži sunčani intervali i postepeni rast temperatura zraka, pozitivno će djelovati na opštu sliku.

Manje poteškoće su moguće u jutarnjim satima, pretežno zbog prohladnog vremena i mjestimične pojave magle u unutrašnjosti.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana.

—–

BIHAMK

Radovi na brojnim dionicama

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Za danas su, zbog izvođenja minerskih radova, u terminima od 09 do 10 sati i od 12 do 16 sati najavljene povremene kraće obustave saobraćaja (do 10 minuta) na putnom pravcu Sarajevo-Trnovo (u naselju Krupac).

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Šićki Brod-Orašje, Gradačac-Ormanica, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)