SSS BiH: Potrošačka korpa u septembru jeftinija za 123 KM

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za septembar ove godine, iznosi 1.930,22 KM i za 123,46 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juli ove godine iznosila je 971 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 18 KM je viša od prosječne plate isplaćene u junu ove godine.  Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,30 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe, u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Strukturu potrošačke korpu čine: ishrana (42,4 posto učešće u potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (16,1 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,9 posto), obrazovanje i kultura (5,7 posto), odjeća i obuća (15,5 posto), prijevoz (7,2 posto), te održavanje domaćinstva (5,2 posto učešće u potrošačkoj korpi).

U kategoriji ishrana, korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest  stavki, saopšteno je iz Službe za informisanje SSS BiH.

(Fena)