Zaključen i potvrđen Centralni birački spisak

Centralna izborna komisija BiH je na juče održanoj (hitnoj) sjednici donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2020. godine i objavljivanju broja birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu sa stanjem na dan 1.10.2020. godine, prema kojoj se u Centralnom biračkom spisku nalazi ukupno 3.283.194 birača, saopšteno je iz CIK-a BiH.

U skladu sa članom 15.10 Izbornog zakona BiH, broj birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu je osnov za određivanje maksimalnog iznosa sredstava koji politički subjekat može potrošiti za finansiranje izborne kampanje.

Broj birača po kategorijama, odnosno opcijama glasanja će biti naknadno utvrđen i objavljen nakon što budu riješene sve pristigle žalbe na odluke koje se odnose na registraciju birača za glasanje izvan BiH.

Centralna izborna komisija BiH donijela je i Odluku o dopuni Odluke o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, prema kojoj će se organizovati glasanje i u Počasnom konzulatu BiH u Gracu (Republika Austrija).

Naprijed navedene odluke će javnosti biti dostupne na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

S. R.

(NovaSloboda.ba)