Bh. premijera filma “Quo vadis, Aida” u Srebrenici pozdravljena aplauzima

Bosanskohercegovačka premijera filma “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić, koja je uključivala projekciju za mlade i projekciju za porodice žrtava, prijatelje filma i državne i međunarodne zvaničnike, prikazana je danas u Memorijalnom centru Srebrenica.

Publika je pozdravila film, čije prikazivanje su pratile i diskusije sa svjedokinjama događaja iz UN baze iz 1995. godine, ali i sa rediteljicom, glumcima i prisutnim gostima.

“Izuzetno cijenimo doprinos ovog igranog filma širenju istine o genocidu u Srebrenici. Ovakvim koracima, otvaramo rad naše institucije prema svijetu i vjerujem da ćemo s godinama samo napredovati. Važno je zbog mladih ljudi, zbog generacija koje dolaze, da ljudi ovde dolaze, da se ovde vraćaju i da ih tematika genocida u Srebrenici zanima”, kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Na obe projekcije su organizatori vodili računa o Covid-19 mjerama zaštite od pandemije, postavka projekcije je uvažavala socijalnu distancu, a trenutna situacija nije spriječila brojne goste da se odazovu na poziv, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

(Fena)