Pretežno oblačno uz razvedravanje tokom dana

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 1 stepen, Livno 5, Bugojno, Ivan Sedlo, Sarajevo, Široki Brijeg 6, Bjelašnica, Grude, Sanski Most, Tuzla 7, Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor 8, Bijeljina 9, Gradačac, Trebinje 11, Mostar 12, Neum 15 stepeni.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 19 do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je povoljna.

Uz ugodne biometeorološke prilike, hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba.

Tokom prijepodneva poželjno je biti oprezniji zbog nižih temperatura i moguće pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljvost, oprez zbog odrona

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Vozačima na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Vitez-Travnik (Bila), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići i raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)